Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης Ξάνθης
   
 
  Δελτίο Ενημέρωσης
Εάν θέλετε να λαμβάνετε τα νέα της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης δώστε μας το e-mail σας.
  Πληροφορίες
Πληροφορίες
Κ.Ε.Π.
 
 Ενημέρωση

Πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και συγκεκριμένα του άξονα 3
--2010-06-10

Το Σάββατο 05/06 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και συγκεκριμένα του άξονα 3 (ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας). Την ημερίδα παρακολούθησαν 80 άτομα. Στο τέλος των ομιλιών αναπτύχθηκε διάλογος με σημαντικές ερωτήσεις. Ακολούθησε επίσκεψη στον αμπελώνα Κομνηνών, στον Μακεδονικό τάφο και στη φυτεία μήλων στο Σταυροχώρι.
 
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Κυρίες και κύριοι αγαπητοί συνδημότες.
Ανοίγοντας τις εργασίες της σημερινής ημερίδας θα ήθελα να καλωσορίσω τους εκλεκτούς εισηγητές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που βρίσκονται σήμερα στο Δήμο Σταυρούπολης, των όποιων η παρουσία, μας τιμά ιδιαιτέρως.
Ο Δήμος Σταυρούπολης χωροθετείται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Ξάνθης και αναπτύσσεται στην όμορφη Κοιλάδα του Ποταμού Νέστου και την οροσειρά της Ροδόπης. Καταλαμβάνει έκταση 340.000 στρέμματα εκ των οποίων το 83% είναι ορεινά και το 17% ημιορεινά, ενώ ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 3.090 κατοίκους.
Η ενασχόληση των κατοίκων περιστρέφεται γύρω από την κτηνοτροφία και την γεωργία ενώ τα τελευταία 10 χρόνια, έντονα με τον αγροτουρισμό αξιοποιώντας τις επενδυτικές ευκαιρίες που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσε στην περιοχή μας.
Στον Δήμο μας σήμερα υπάρχουν 109 κτηνοτροφικές μονάδες με το ζωικό κεφάλαιο να ανέρχεται στις 17.000 ζώα μικρά και μεγάλα.
Η γεωργική παραγωγή περιορίζεται στην καλλιέργεια του αραβόσιτου και της μηδικής ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια ανάπτυξης της αμπελοκαλλιέργειας και των οπωροφόρων δένδρων.
Καταφέραμε έως τώρα να καταστήσουμε τον Δήμο Σταυρούπολης ως έναν αξιόλογο προορισμό εναλλακτικού τουρισμού στην χώρα μας με σεβασμό στο περιβάλλον , έτσι ώστε να αποτελεί την σημαία των ηπίων μορφών ανάπτυξης στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Τα έργα ήπιας μορφής παρεμβάσεων κατέστησαν την περιοχή ελκυστικότερη με αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητας. Ο πληθυσμός της περιοχής έγινε περισσότερο εξωστρεφής και έτσι δημιουργήθηκε εκείνο το κλίμα που ευνοεί τις ιδιωτικές επενδύσεις. Αξιοποιώντας λοιπόν προγράμματα Εθνικά και Ευρωπαϊκά δημιουργήθηκαν στην περιοχή επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, παροχής υπηρεσιών (υποδομές διανυκτέρευσης και εστίασης) και μεταποίησης. Σε μια περιοχή πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος, αλλά φτωχής σε υποδομές δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, δημιουργήθηκαν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, 21 επιχειρήσεις διανυκτέρευσης – φιλοξενίας επισκεπτών, συνολικής δυναμικότητας 497 κλινών, μία παιδική εκκλησιαστική κατασκήνωση, συνολικής δυναμικότητας 100 κλινών, 17 χώροι εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια κλπ), 7 παραδοσιακά καφενεία, 4 μονάδες εναλλακτικών δραστηριοτήτων (κανώ-καγιάκ, τοξοβολίας, ιππασίας, ράφτινγκ, ορεινής πεζοπορίας, ποδηλασίας βουνού, κλπ), 2 γυναικείοι συνεταιρισμοί, 1 μονάδα μεταποίησης τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και 4 χώροι ήπιας διασκέδασης.
Ξεκινήσαμε το 2002 με διανυκτερεύσεις που δεν ξεπερνούσαν τις 3.000 και φράσαμε το 2009 να καταγράφονται περισσότερες από 16.000 (ημεδαποί και αλλοδαποί κυρίως Γερμανοί, Ολλανδοί και Βέλγοι)..
Ο Δήμος τα τελευταία χρόνια έδωσε έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη, στον άνθρωπο και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής :
Αναπτύξαμε δράσεις ανακύκλωσης μια μεγάλης γκάμας προϊόντων όπως ΧΑΡΤΙ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ, ΟΓΚΩΔΗ ΥΛΙΚΑ, ΛΑΣΤΙΧΑ, ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ, ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΛΗΓΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.
Αποκαταστήσαμε αρκετούς χώρους ΧΑΔΑ
Λειτουργούμε με επιτυχία το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΩΠΟΛΕΙΟ.
Προσχωρούμε στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 30 MWATT.
Εγκαθιστούμε σύστημα τηλεθέρμανσης με χρήση βιομάζας.
Ολοκληρώνουμε ένα ευρύ δίκτυο υποδομών (δίκτυα μεταφορών, ύδρευση, αποχέτευση, κλπ.)
Αναβαθμίσαμε την Δημοτική Διοίκηση μειώνοντας την γραφειοκρατία.
Σχεδιάσαμε δράσεις που δίνουν νέα προοπτική στο Δήμο, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προκλήσεις των καιρών και τον περιφερειακό ανταγωνισμό.
Ιδρύσαμε το Κέντρο Υποδοχής Επενδυτών και τον Χώρο Τηλεματικού Δικτυού και τουριστικών πληροφοριών.
Ως θέματα μείζονος σημασίας για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του Δήμου θεωρούμε τα εξής
• Το χωροταξικό – χρήσεις γης
• Βελτίωση της προσπελασιμότητας
• Υλοποίηση διακρατικών σχεδίων με χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Ευξείνου Πόντου και της Μεσογείου
• Την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και τη καλύτερη χωρική κατανομή τους
• Την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και τη προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης
• Την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με την ανάπτυξη και άλλων μορφών τουρισμού
• Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
• Την μεγαλύτερη συμμετοχή της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας στο τουριστικό γίγνεσθαι
Στην δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, θεωρώ ότι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί μετά υπόλοιπα Αναπτυξιακά Προγράμματα αποτελεί τον αισιόδοξο αντίποδα στο πρόγραμμα σταθεροποίησης, προσφέροντας προστιθέμενη άξια και συμβάλλοντας στην πραγματοποίηση οικονομικού πλεονάσματος στην πατρίδα μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου στους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, την Δήμητρα Χαϊτίδου και τον Μπάμπη Χρυσοχοϊδη.
Όπως επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τις κυρίες Μπουσίου Φρόσω και Κελάρη Νόρα, τους κυρίους Μανέτα Νίκο και Αρβανιτάκη Βαγγέλη, και ιδιαιτέρως την κυρία Μαριάνθη Μπαντουβάκη , η συνδρομή της οποίας υπήρξε καθοριστική στην ανάπτυξη του Δήμου μας, και όλων των Δήμων της υπαίθρου της χώρας μας, μέσα από την ιδιότητα της επικεφαλούς των προγραμμάτων LEADER II, LEADER PLAS ΚΑΙ ΟΠΑΑΧ τα τελευταία χρόνια.
Εδώ της δίνεις το δώρο.
Πιστεύω ακράδαντα ότι και η υπόλοιπη ομάδα των έμπειρων τεχνοκρατών που βρίσκονται σήμερα στον Δήμο μας και στη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου, ακλουθώντας το παράδειγμα της και αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία της θα βοηθήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη της υπαίθρου.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.
Στο πρόσωπο του Δήμου Σταυρούπολης θα βρείτε έναν σύμμαχο και αρωγό στην αξιέπαινη αυτή προσπάθεια σας.
 
 
   
 
  Η Περιοχή
Χαρακτηριστική οικία στον Δαφνώνα
  Εκδηλώσεις & Δραστηριότητες
  Χάρτες
Χάρτες
  Σύνδεσμοι
 
Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης Δήμου Ξάνθης