Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης Ξάνθης
   
 
  Δελτίο Ενημέρωσης
Εάν θέλετε να λαμβάνετε τα νέα της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης δώστε μας το e-mail σας.
  Πληροφορίες
Πληροφορίες
Κ.Ε.Π.
 
 Φρούριο Καλύβας


Η περιοχή της Κοιλάδας του Νέστου είναι διάσπαρτη από τα ερείπια φρουριακών κατασκευών τα οποία μαρτυρούν την Ιστορική σημασία της περιοχής.

Το Φρούριο της Καλύβας, το σημαντικότερο από τα ερειπιωμένα φρούρια, δεσπόζει στην κορυφή Κάστρο, σε υψόμετρο 627 μέτρα, 4 χλμ, νοτιανατολικά του χωριού Καλύβα. Βρίσκεται σε στρατηγική θέση γιατί από τα τείχη του ελέγχεται οπτικά ολόκλητη η Κοιλάδα του Νέστου. Επίσης έχει οπτική επαφή με άλλα φρούρια της περιοχής. Χτίστηκε για πρώτη φορά από τον Φίλιππο το Β' γύρω στο 340 π.Χ. Είναι γνωστό ότι όταν ο Φίλιππος νίκησε και διέλυσε το κράτος των Οδρυσσών, έκτισε πολλά φρούρια σε στρατηγικής σημασίας θέσεις για να ελέγχει τις κινήσεις των εχθρών. Το φρούριο, χρησιμοποιήθηκε διαδοχικά και επί αιώνες από τον Φίλιππο τον Ε', τον Περσέα, τους Ρωμαίους, τους Θράκες και τον αυτοκράτρα Ιουστινιανό.

Έχει σχήμα ακανόνιστου τραπεζίου με περίμετρο 245 μέτρα. Έχουν αποκαλυφθεί συνολικά 6 πύργοι, 4 κυκλικοί και 2 τετράπλευροι που ανήκουν σε διαφορετικές οικοδομικές φάσεις, όπως και τα τμήματα του περιβόλου. Η σημαντικότερη κατασκευή του είναι η μεγάλη του δεξαμενή, που έχει βάθος 12 μέτρα, και μεγαλύτερη διάμετρο 8 μέτρα. Είναι χτισμένη με γωνιόλιθους. Η λιθοδομή εσωτερικά σκεπάζεται με ισχυρό, υδραυλικό κονίαμα.

Εξαίρετο έργο της αρχαίας μηχανικής και υδραυλικής προκαλεί το θαυμασμό για τον τρόπο της κατασκευής του.

Η εξωτερική του πύλη ονομάστηκε πύλη του Πριάπου από το ανάγλυφο του Θεού που βρέθηκε κοντά της. Ο Πρίαπος ήταν θεός της ευφορίας, προστάτης των αμπελιών και των κήπων.  Πλήθος ευρημάτων εκτίθενται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής. 


  


Καλύβα.Οι εσωτερικές δίδυμες πύλες του φρουρίου


 
  Η Περιοχή
Άποψη της πλατείας του χωριού
  Εκδηλώσεις & Δραστηριότητες
  Χάρτες
Χάρτες
  Σύνδεσμοι
 
Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης Δήμου Ξάνθης