Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης Ξάνθης
   
 
  Δελτίο Ενημέρωσης
Εάν θέλετε να λαμβάνετε τα νέα της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης δώστε μας το e-mail σας.
  Πληροφορίες
Πληροφορίες
Κ.Ε.Π.
 
 Βοήθεια στο Σπίτι


Στο επίκεντρο των προβληματισμών της δημοτικής αρχής βρίσκονται η δημογραφική γήρανση και η ποιότητα ζώνης των ηλικιωμένων, μοναχικών και ασθενων οικονομικα κατοικων
τα τελευταια πεντε χρονια η δεα «νεστος-ροδοπη» λειτουργει το προγραμμα «βοηθεια στο σπιτι» με προσωπικο: εναν ιατρό, μια κοινωνικη λειτουργό, δυο νοσηλεύτριες και τρεις οικογενειακοί βοηθοί που μεταβαίνουν εβδομαδιαίως στο σπιτι του κάθε ηλικιωμένου και φροντίζουν για τις εξετάσεις του κατ’ οίκον η τη μετάβαση του στο νοσοκομείο και τη φαρμακευτική περίθαλψη του. επίσης φροντίζει για την ψυχολογική υποστήριξη των ηλικιωμένων και των ατόμων ειδικών αναγκών, τους κρατά συντροφιά, τους βοηθά να ανταπεξέλθουν στις οποίες δυσκολιες αντικειμενικα υπαρχουν, ενω οι οικογενειακοι βοηθοι ασχολουνται με δουλειες του σπιτιου, μαγειρευουν, καθαριζουν, κανουν εξωτερικες δουλειες, οπως την πληρωμή λογαριασμών, τα ψώνια, κ.λ.π.
το πρόγραμμα ‘βοήθεια στο σπίτι’ λειτούργησε στο δήμο Σταυρούπολης ξάνθης αρχικά για τρία χρονια 2003-2006 και απασχολούσε τέσσερα άτομα (μια ψυχολόγο, έναν νοσηλευτή και δυο οικιακούς βοηθούς), στο βιβλίο μητρώου του είχε 140 εγγεγραμμένους – άμεσα επωφελουμένους από κάθε περιοχή- οικισμό του δήμου και παρά την δυσκολία πρόσβασης τους χειμερινούς μήνες στους απομακρυσμένους οικισμούς, το πρόγραμμα κατάφερε να φέρει εις πέρας το δύσκολο και κοινωνικά απαραίτητο έργο του. ο νοσηλευτής του προγράμματος στο διάστημα αυτό πραγματοποίησε 2.957 επισκέψεις από τις οποίες οι 151 ήταν άνδρες , οι 950 γυναίκες και 212 ζευγάρια που χρίζουν βοήθεια και φροντίδα. οι οικογενειακοί βοηθοί πραγματοποίησαν σε σύνολο 939 επισκέψεις (99 άνδρες, 528 γυναίκες και 118 ζευγάρια) και η ψυχολόγος 119 (34 άνδρες, 165 γυναίκες και 2 ζευγάρια).
στο επόμενο διάστημα μετά από παράταση που δόθηκε και μέχρι σήμερα προστεθήκανε ακόμη 30 εγγεγραμμένοι – επωφελούμενοι (σύνολο 170) που οδήγησαν στην πρόσληψη προσωπικού επιπλέον δυο ατόμων , ενός βοηθούν νοσηλευτή και ενός οικιακού βοηθού
επιπλέον στόχος της δράσης είναι και η δημιουργία υπηρεσιών μέσω των οποίων προωθείται η απασχόληση ή η επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα των γυναικών ,λόγω της υψηλής συμμετοχής αυτών σε ειδικότητες που απαιτούνται. επίσης επιδιώκεται η διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών που είναι επιφορτισμένες με την φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων στην αγορά εργασίας ,συμβάλλοντας στην επίτευξη της εναρμόνισης του επαγγελματικού και οικογενειακού βίου.
στα πλαίσια διαδικασιών αντιμετώπισης της σημερινής οικονομικής κρίσης από την οποία πλήττονται αρχικά οι κοινωνικές ομάδες των ηλικιωμένων, χαμηλοσυνταξιούχων κλπ ο δήμος Σταυρούπολης ασκώντας κοινωνική πολιτική και έχοντας ως στόχο την ανακούφιση των κατοίκων που έχουν πραγματική ανάγκη, αποφάσισε να ιδρύσει και να λειτουργήσει, μέσω της δημοτικής επιχείρησης ανάπτυξης «Νέστος-Ροδόπη» και του προγράμματος ‘βοήθεια στο σπίτι’, κοινωνικό παντοπωλείο.
επίσης, οργανώνονται και πραγματοποιούνται ετήσιες εκδηλώσεις για τους ηλικιωμένους, όπως για παράδειγμα το τραπέζι αγάπης ανήμερα Χριστουγέννων για τους οικονομικά ασθενείς και για τους ηλικιωμένους κατοίκους του δήμου που δεν έχουν την δυνατότητα να περάσουν τη γιορτινή αυτή ημέρα με τις οικογένειες τους.
 
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
 

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ                           ΑΛΑΤΖΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ                     ΠΟΡΦΥΛΛΙΔΟΥ ΟΛΓΑ,ΜΑΤΖΑΦΛΙΩΡΗ ΑΝΝΑ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΟΗΘΟΙ    ΚΙΟΥΡΕΤΖΗ ΑΡΓΥΡΩ, ΤΣΟΥΒΑΛΤΖΙΔΟΥ ΜΑΡΟΥΛΑ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

 
ΔΕΥΤΕΡΑ                    ΔΑΦΝΩΝΑΣ ΚΑΡΥΟΦΥΤΟ-ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ
ΤΡΙΤΗ                          ΙΣΑΙΑ -ΠΙΛΗΜΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ                    ΚΟΜΝΗΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ                     ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΠΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ             ΝΕΟΧΩΡΙ-ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΙΩΝΙΚΟ,ΔΡΥΜΙΑ-ΧΑΛΕΠΙ

 
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
 

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ             ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ - ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ       ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ-ΣΑΚΧΑΡΟΥ-ΛΟΥΤΡΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ -ΕΝΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΒΟΗΘΟΙ : ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΧΩΡΩΝ(ΟΙΚΗΜΑΤΩΝ)- ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ- ΠΛΗΡΩΜΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ -ΕΠΑΦΕΣ ΣΕ ΔΗΜ.ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

  
 
  Η Περιοχή
Άγριο μανιτάρι
  Εκδηλώσεις & Δραστηριότητες
  Χάρτες
Χάρτες
  Σύνδεσμοι
 
Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης Δήμου Ξάνθης